25 червня 2025, 11:38
Історія виготовлення солодкої випічки на різдвяні та новорічні свята у вигляді фігурок (півники, пташки, коники, панянки) – сягає давнини.
Перші згадки про цю обрядову випічку ми зустрічаємо у XVIII ст. На передодні Різдва господині готували ці ласощі для своїх дітей, хрещеників, «вечірників», колядників та щедрівників.
На Полтавщині у Котелевській селищній громаді різдвяну випічку називають панянками.
Її печуть, зазвичай, із пісного тіста. Перед випіканням панянки фарбують у рожевий колір буряковим соком та прикрашають білою глазур’ю, розмальовуючи традиційними «завитушками» – візерунками притаманними для цієї випічки.
Панянками обдаровують колядників та щедрівників - дівчаткам дарують панянки у вигляді фігурок панянок, що символізують жіночність і добробут, тоді як хлопчикам – коників, як символ мужності та сили.
Пташки, що даруються як і дівчаткам так і хлопчикам, символізують щастя, мир і гармонію. Дарують панянóк, зазвичай, парну кількість.
Photo 2025 06 25 10 41 41
Photo 2025 06 25 10 41 51
Підпишіться, щоб отримувати листи.